Even geen inspiratie? Dan hier een paar tips!

Werken vanuit een kantoor aan huis kan heerlijk zijn, in alle rust doorgaan zonder afleiding. Maar soms vliegen de muren op me af, is het te stil en ontbreekt het me compleet aan inspiratie.

Afgelopen week tijdens een van de eerste echt mooie lentedagen, was er zo’n dag. Ik kwam niet vooruit in m’n werk ondanks een lange lijst met wat ik wilde doen. En dus pakte ik m’n laptop op en ging naar een terras om daar te werken. In de zon, met uitzicht op het water en een vriendelijk iemand die een kop thee brengt. En daar, weg uit m’n vertrouwde kantoor, begon het weer te stromen; ideeën, oplossingen, mooie woorden.

Of het nu de rust en stilte is of juist een kantoortuin vol geroezemoes waardoor de inspiratie ineens weg lijkt te zijn, de oplossing om zo’n inspiratieloos moment te lijf te gaan, kan heel eenvoudig zijn. Natuurlijk leent niet elke dag zich voor de oplossing die ik vorige week koos, een werkplek op een terras in de zon. Daarom een aantal verschillende tips als het je even aan inspiratie ontbreekt:

* Neem even pauze
Te druk om je heen of te druk in je hoofd? Neem een time-out en doe even helemaal niets. Een bloem groeit niet harder door er steeds aan te trekken en een probleem los je niet op door er maar over te blijven piekeren. Even rust dus. Ga mediteren of ga ergens zitten waar het rustig is, let op je ademhaling en geniet van wat je ziet. De wolken, een vogel, het geluid van het klotsende water. Door even stil te zijn, krijg je weer rust in je hoofd en komt er ruimte voor nieuwe ideeën.

Lekker naar buiten
Een rondje fietsen, een strandwandeling of even door het park lopen. Gewoon de wind door je haren voelen, desnoods de regen op je gezicht en de vermoeidheid in je benen. Je voelt je lijf en je omgeving weer en je bent er even uit. Zeker weten dat je daarna weer fris verder gaat.

 * Pak de tram of de trein en luister
Kan je even een rondje met de tram of een stukje met de trein? Zeker doen. Luister wat er allemaal om je heen wordt verteld. De grappige, ontroerende en lieve verhalen van wildvreemden zetten je aan het denken en leveren verrassende invalshoeken op.

* Doe eens iets totaal anders
Ook al sport je regelmatig, als je voor een andere les of sport kiest, voel je ineens weer je spieren. Hoe getraind ook, een verandering schudt je lichaam wakker. Doe dit ook eens met je hoofd; verander vandaag iets in je dagelijkse routine. Bestel dezelfde lunch die een wildvreemde voor jou ook bestelt, overleg met iemand anders dan je gebruikelijke sparringspartner, neem een andere route naar je werk of geef je op voor een cursus waar je je eigenlijk nooit voor zou opgeven.

* Volg je impuls
Wil je vandaag dus ineens op een terras werken? Doen. Zin om buiten een rondje te lopen? Ga! Iets aardigs tegen je collega zeggen? Altijd doen. Als zoiets ineens in je opkomt, zal het vast wel ergens goed voor zijn. Dus doen!

* Kijk om je heen
Er gebeurt zoveel, maar het meeste zien we vaak niet omdat we te druk bezig zijn met ons eigen ding. Kijk weer eens met verwondering. Probeer je te verbazen om dat wat je ziet en de zaken niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Het zet je hoofd weer open voor nieuwe ideeën en waardevolle invallen.

* Kies een andere plek om te werken
Dat kan natuurlijk een terras zijn, maar er zijn ook steeds meer samenwerkingsplekken zoals bijvoorbeeld Seats2Meet waar je je voor een dag of halve dag kan installeren. En ook een andere afdeling binnen jouw bedrijf kan je weer even op scherp zetten. Andere mensen om je heen, andere geluiden, het schudt je weer wakker.

* Maak een praatje met een wildvreemde
Zomaar even praten met iemand die je niet kent kan hele verrassende inzichten opleveren, of gewoon grappig zijn. En heb je de pech dat de ander direct al zijn ellende gaat spuien dan kan dat heel relativerend zijn of ten minste jou helpen om even je hoofd op iets anders te zetten (je bent dan waarschijnlijk al druk aan het bedenken hoe je dat gesprek kan beëindigen ;-)).

Kan je niet even weg van kantoor? Dan nog een paar inspiratietips voor op kantoor:
* Zorg dat de foto’s van je favoriete vakantieplek op je pc staan. Even 2 minuten wegdromen, benen op het bureau, diep ademhalen en je bent toch even weggeweest.
* Iets minder opvallend inspiratie opdoen op je werkplek? Loop dan een rondje door het bedrijf of ga naar het bedrijfsrestaurant en bedenk bij 5 onbekenden hun naam, geboorteplaats, hobby, functie en grootste droom.

Ineens lijkt een probleem niet meer zo groot, heb je een hoofd vol ideeën of krijgt die vage gedachte meer vorm zodat je het concreet kan aanpakken.

Wat het ook is wat jij doet om inspiratie op te doen, het gaat erom dat je even uit het standaardpatroon stapt. Even iets anders om je weer wakker te schudden. Door met een nieuwe, frisse blik om je heen te kijken zie je meer, zie je het anders en ben je weer even los van alle gedachten, to do’s en planningen. En vooral, het geeft weer een flinke dosis energie om lekker verder te gaan.

Veel inspiratie!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: